prenumeration | nya numret |70-tals-båtar | klipp ur segling | diskussionsforum

Sidhuvud 32KB


Sveakryssare 32KB

I hamn 22KB

Inredning 26KB
A

Inredning 19KB
B

Förstag 20KB
C

Sittbrunn 22KB
D

A
Hans Fröbom i Norrtälje är s k teknikmästare i Sveakryssar Föreningen. Han har haft sin båt i tio år, efter att tidigare ha seglat bl a Folkbåt, Viggen, Turkryssare och Fortissimo. Han ser många plus med Sveakryssaren:
* Kursstabil - tröttar inte rorsman
* Lugn gång även i motsjö, stampar inte, niger i sjön
* Långa överhängen - föröver blir det lättare att lägga till vid grunda stränder, akteröver plats att dra upp jollen på däck
* Tål att gå på grund med
* Bekväm sittbrunn med ovanligt bra stuvfack och med god sikt föröver
* Rejäla gångbord runt överbyggnaden
* Rymlig under däck
* Stort och djupt kölsvin som dels ger bra stuvplats, dels utrymme för slagvatten i djupaste fickan ...och bara ett minus..:
- Hon är lite svår att få bra gång på i svaga vindar

B
En utdragbar låda under stickkojens tak fungerar som navigationsbord. För om den finns en liten sjöställsgarderob. Pentryt mittemot har tvålågig spis med ugn och bakom den dubbla diskohoar. det finns gott om avställningsplats, lådor och fack.
Under däck har Hans Fröboms båt en gemytlig atmosfär av kajuta. Båtens längd ger gott om plats, trots att hon är mindre än 2,5 m bred. Om bb framför huvudskottet ligger toaletten och här framme står också masten. Normalt står emellertid Sveans mast precis akter om skottet. Det vikbara bordet på skottet har en klaff som kan fällas upp mot styrbords soffa för att få större bredd.

C
På Hans Fröboms båt finns möjligheten att flytta fram förstaget för att sätta en fock med större yta än standard. Med block och talja är det gjort bokstavligen i en handvändning. Focken, som är självslående, blir ca 60 cm bredare i basen när förtriangeln utökas framåt - en yta som är behövlig på den lite underriggade Svean. Nu kan Hans Fröbom använda den bekväma självslående focken redan från 4-5 m/s. Ombord finns också en genua 1 och en mellangenua, vilka halsas i det bakre, ordinarie förstagsfästet.

D
Bekväm sittbrunn på Svean; ryggstöden når högt upp mot skulderbladen och tål att luta sig mot utan känslan av att tippa överbord. Tack vare att sittbrunnen är gjord separat i en egen form kan man utnyttja utrymmet under skarndäck och ut mot skrovsidan maximalt.
Rorsman sitter i sin egen lilla avdelning bakom skenan och kan glida över till nya sidan i stagvändningarna på traditionellt, bekvämt skärgårdskryssarmanér.

 

 Segling
  Redaktion
  Prenumeration
  Lösnummer
  Uppdatering 

 Innehåll 
  Artikelarkiv
  70-tals-båtar
  Klipp ur Segling 
  Navigera på nätet
  Diskussionsforum
  Senaste numret

  SSF

  Sök hos
 
 
 

Sidfot 17KB

prenumeration | nya numret |70-tals-båtar | diskussionsforum | första sidan | upp